Com estimular als nadons de 0 a 6 mesos?

Estimulació a les primeres etapes

El cervell humà creix amb rapidesa a l’inici de la vida: en néixer té el 25% del pes que tindrà en ser adult i als 2 anys d’edat ja arriba al 75% d’aquest pes. El desenvolupament motriu és un procés dinàmic. Tot i que hi ha taules estandarditzades sobre l’adquisició de les habilitats motrius, cada infant té el seu propi ritme i l’edat amb què les va adquirint pot ser molt variable.

En el desenvolupament motriu intervenen factors genètics i factors ambientals. La maduració és necessària però no suficient per al desenvolupament de les destreses motrius, és necessària l’estimulació i el joc.

ESTIMULACIÓ durant els 3 PRIMERS MESOS:

1. Mantén contacte físic amb el nadó el màxim temps possible:

  • Massatge Infantil.
  • Cantar cançons suaus.
  • Posa-li música suau.
  • Deixa que mogui els braços i les cames i fomenta aquest moviment ajudant-lo.
  • Estimula’l tàctilment amb diferents objectes i textures.

2. Juga cap per avall quan estigui despert i vigilat: aquesta postura afavoreix el seu desenvolupament motor i prevé deformitats cranials com la plagiocefàlia.

3. Estimula l’infant amb objectes perquè fixi la mirada i segueixi la trajectòria de l’objecte. Penjar un mòbil a la cuna.

4. Facilita que pugui explorar la cara de l’adult, que la toqui i posteriorment crida la seva atenció i interactua amb el nadó a través de jocs: 5 lobitos, cu-cu, titelles de mà, etc.

5. Facilita que descobreixi les seves mans: col·loca polseres sonores que cridin la seva atenció. Frega les teves mans entre les seves.

ESTIMULACIÓ DELS 4 ALS 6 MESOS:

1. Afavoreix que l’infant, cap per amunt, es toqui els peus i els dugui a la boca (preparam el maluc per seure i, posteriorment, posar-se dret).

2. Segueix jugant cap per avall (posar-ho damunt d’una pilota gran, per exemple).

3. Tapa-ho amb un mocador perquè es destapi ell sol. Juga a cu-cut (als 6 mesos).

4. Afavoreix que agafi objectes de diferents tipus, textures, sorolls … Li encanta arrugar paper: dona-li fulles que facin renou.

5. Canta-li cançons per picar de mans.

6. Afavoreix el volteig, estimulant amb objectes.

7. Afavoreix passar de cap per amunt a assegut.

8. Juga a amagar i trobar objectes. A tenir present: als 6 mesos aproximadament és quan l’infant comença a poder mantenir per si sol la posició d’assegut. No obstant això, només la manté durant períodes de temps curts i ajudant-se amb les seves mans. La sedestació estable s’adquireix al voltant dels 7 mesos i mig i no és fins als 9 mesos quan comença a seure sol.

És important no forçar les etapes de desenvolupament motriu, de manera que en els primers 6 mesos hem de tenir molt en compte els següents 3 punts:

  • No es recomana asseure a l’infant abans dels 6 mesos o abans que ho faci per si sol. Per estimular-lo, podem jugar molt amb ell cap per avall perquè adquireixi força en la musculatura posterior del coll i l’esquena. Això facilitarà que, en estar en posició asseguda, pugui mantenir-se dret sense necessitat d’ajuda i sense caure.
  • No es recomana abusar de la mateixa posició: evitar que l’infant estigui excessiu temps en les hamaquitas i evitar abusar de la posició cap per amunt; hem de realitzar canvis posturals i realitzar cada dia jocs amb l’infant en postura de cap per avall.
  • No es recomana posar l’infant de peu ni utilitzar tacatás o caminadors, ja que si ho fem estem forçant al nen a estar una postura a la qual no està preparat des del punt de vista motor, neurològic i visual.

Si necessites alguna aclaració no dubtis en consultar la nostra fisioterapeuta pediàtrica!

Articles relacionats: Nadons boca abaix / Gimnàstica postpart amb nadons

 

Tel: 636 44 20 94

Web: http://www.pasapas.es

 

Si no et vols perdre cap de les nostres novetats pots seguir-nos a les nostres xarxes socials:

logo facebookhttps://www.facebook.com/centrepasapas

logo twiter @PasaPas_Inca

#psicologosinca #psicologiainca #psicologiasoller #psicologiasoller #logopedasoller #logopediasoller #logopedainca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *